Data o emisích vyžadují banky, odběratelé i zákony

11.4.2023
Jaké ESG téma má největší prioritu pro bankovnictví a kapitálové trhy? Nedávný výzkum ukázal, že je to snižování emisí oxidu uhličitého a dalších skleníkových plynů. Pro banky a investory navíc bude od ledna 2023 shromažďování dat o uhlíkové stopě investic povinné. Uhlíkovou stopu bude muset sledovat i 50 tisíc evropských firem, kterých se týkají nová pravidla reportingu o udržitelnosti. Data o emisích ale budou potřebovat i firmy, na které regulace nedopadne. Co všechno uhlíková stopa obsahuje, které firmy ji potřebují sledovat a proč?

Přímé a nepřímé emise v kostce

Mezi nejdůležitější ESG témata českých firem pro následující 3 roky patří snižování uhlíkové stopy, ukázal to letošní výzkum SPČR. Aby však byly firmy schopné svou uhlíkovou stopu snížit, musí nejprve zmapovat své současné emise a a zjistit oblasti, kde lze vypouštění skleníkových plynů redukovat. Pro výpočet uhlíkové stopy se globálně využívá GHG Protocol, který popisuje, jakých činností se týkají přímé a nepřímé emise firem. Pro výpočet kompletních emisí dané firmy je potřeba podívat se na činnosti napříč celým hodnotovým řetězcem firmy, tedy na všechny tři kategorie emisí - Scope 1, 2, 3. 
Nejkomplikovanější je pro firmy výpočet Scope 3, který pokrývá emise spojené s dodavateli a odběrateli.  [Více k obsahu jednotlivých kategorií, viz podrobná grafika]
Kompletní uhlíkovou stopu budou od roku 2024 reportovat největší společnosti obchodované na burze. Určuje to směrnice CSRD a EU standardy pro reporting o udržitelnosti, které se v otázce klimatu zaměřují právě na emise a spotřebu energií. Klikněte pro detailnější grafiku v plném rozlišení.

Jaké společnosti musí reportovat uhlíkovou stopu a od kdy?

  • 2024: banky, pojišťovny a společnosti obchodované na burze s 500+ zaměstnanců
  • 2025: všechny velké společnosti (2/3: 250 zaměstnanců, 500 milionů obrat, 1 miliarda rozvaha)
  • 2026 (možná výjimka do roku 2028): SMEs obchodované na burze
  • 2028: dceřiné společnosti korporací
Firmy by se na tyto povinnosti měly připravovat již nyní, z dosavadních výzkumů totiž vyplývá, že v reportování emisí Česká republika zaostává. Výzkum reportingu 250 evropských korporací z roku 2021 ukázal, že celkové emise zveřejňuje pouze 15 % velkých českých firem spadajících pod směrnici NFRD. Na Západě je reporting emisí často nezbytný k získání levnějšího financování, udržení si obchodních vztahů a konkurenceschopnosti. 
Stejný výzkum ukazuje, že v Německu nebo Španělsku data o Scope 3 emisích zveřejnuje výrazně více firem. Další průzkum západních firem pokročilejších v ESG reportingu, které využívají standard CDP, dokládá že v roce 2021 reportovalo Scope 3 emise 71 % evropských společností a 80 % australských společností.
Reporting Scope 3 emisí v analýze Frank Bold z roku 2021
Účastníci finančního trhu se od roku 2021 řídí nařízením SFDR, které je dále specifikováno regulačními technickými normami. V rámci těchto norem budou muset banky a investoři od 1. ledna 2023 zveřejňovat uhlíkovou stopu svých investic. Firemní data o emisích tak budou zásadní i pro získání bankovního financování. 

Výpočet emisí je klíčový i pro malé a střední dodavatele

Pokud firma nespadá do působnosti CSRD, neznamená to, že výpočet uhlíkové stopy nebude potřebovat. Pro malé a střední podniky bude zásadní, zda jsou součástí subdodavatelského řetězce, jelikož od nich budou požadovat data jejich velcí odběratelé, kteří budou potřebovat dopočítat svou uhlíkovou stopu. Menší firmy, které budou schopny tato data poskytnout, budou u odběratelů získávat výhodu. Naopak firmám bez dat o emisích může v budoucnu hrozit i vyřazení z dodavatelského řetězce. Takové riziko se týká například firem, které dodávají mezinárodním koncernům typu Volkswagen Group, kam patří i Škoda Auto. 

Důležitá jsou doporučení pro snížení emisí

Data o emisích by především měla sloužit firmě jako vodítko ke klimatické strategii a k úsporám. Proto jsou nezbytnou součástí výpočtu uhlíkové stopy také doporučení pro snižování emisí. 
Pro redukci přímých emisí Scope 1, nad kterými má daná firma kontrolu, bývá nejčastějším řešením snížení spotřeby firmy nebo nahrazení využívaných paliv nízkouhlíkovými.
Snižování emisí Scope 2 je možné dosáhnout zejména prostřednictvím energetických úspor, zvýšením energetické efektivity nebo nahrazením odebírané energie vlastní produkcí z obnovitelných zdrojů energie. Popřípadě lze nahradit odebíranou elektrickou energii a teplo nákupem certifikované zelené energie.
Největší podíl na celkové uhlíkové stopě mívají Scope 3 emise (průměrně 75 %). Snižování emisí v této kategorii vyžaduje spolupráci s dodavateli na zlepšování jejich uhlíkové stopy, vyhledávání udržitelných materiálů nebo důraz na recyklovatelnost produktů. 

Potřebujete spočítat uhlíkovou stopu?

Vypočteme celkovou uhlíkovou stopu vaší firmy včetně Scope 3. Díky tomu zjistíte, jak snížit své náklady na energie, budete mít klíčové informace pro obchodní partnery a připravíte se na nové podmínky bank při žádosti o úvěr.
ESG Obraťte se na nás

Stahujte praktické ESG Guidelines a videokurz

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislative včetně due diligence a e-book Bold Future. Chcete vědět víc? Kupte si záznamy z našich praktických workshopů o ESG, CSRD a EU taxonomii.

Naše služby

Uhlíková stopa a ESG reporting

Spočítáme vám uhlíkovou stopu a zkonzultujeme ESG.

ESG pro Tier 1 a 2 dodavatele

Vyřešíme reportování dat pro vaše odběratele.

ESG pro pokročilé

Řešení pro real estate, zelené finance, PR a event management.

Školení a videokurz o ESG

Objednejte si školení na míru nebo si kupte záznam našeho videokurzu o ESG.

ESG Reporting Guidelines

Stahujte praktický návod. Provedeme vás reportingem krok za krokem.

PR, marketing a eventy

Zaměřujeme se na náročná témata, pořádáme eventy, složité věci vysvětlíme.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold
Copyright © 2023 Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru