Strategie REPower EU zrychluje transformaci, neudržitelným ujíždí vlak

9.2.2023
Evropská komise v reakci na ruskou invazi na Ukrajinu zveřejnila balíček opatření REPower EU, která mají řešit současnou cenovou i bezpečnostní krizi. Plán Komise zvyšuje tempo zelené transformace a potvrzuje, že cestou k udržitelnosti a bezpečnosti je urychlený přechod na obnovitelné zdroje.
Masivní investice do zelených projektů jsou jedním ze zásadních pilířů balíčku. Dosažení cílů REPower EU si v období do roku 2027 vyžádá dodatečné investice ve výši 210 miliard EUR ze soukromých i veřejných zdrojů.
Více jak polovina bude směřovat do podpory obnovitelných zdrojů a vodíkové infrastruktury. Zhruba pětina částky pak půjde na transformaci byznysu směrem od fosilních paliv. 
„Zelená transformace je pragmatickým krokem pro byznys. Naplno vidíme, že ceny energií z fosilních zdrojů nejvíce dopadají na firmy, které neinvestují do energetických úspor a do obnovitelných zdrojů,” komentuje plán Filip Gregor z expertní skupiny Frank Bold, který se přímo podílí na vývoji evropských standardů pro reporting o udržitelnosti.
Dalším rizikům podle něj mohou firmy předcházet tím, že začnou aktivně řešit vlastní transformaci v měnící se ekonomice. “K lepšímu přístupu k financování i konkurenceschopnosti firmám pomůže vykazování ESG dat o udržitelnosti,” doplňuje Gregor.
Firmám s aktivním přístupem k transformaci se díky investicím do obnovitelných zdrojů daří šetřit na energiích a zároveň mají lepší přístup k soukromému financování i dotačním zdrojům. Například společnosti Lidl se nedávno podařilo získat desítky milionů korun z Modernizačního fondu na instalaci fotovoltaických panelů na střechy svých prodejen.
Přínosy orientace na udržitelnost ukazuje například i nizozemská společnost CTP, která na začátku roku 2022 vydala zelené dluhopisy podpořené udržitelnou certifikací budov BREEAM v hodnotě 700 milionů eur s výnosem pod 1 procento, čímž si zajistila levnější přístup ke kapitálu. 
Chcete využít příležitosti zelené transformace a potřebujete se lépe zorientovat? Obraťte se na nás. 

Zrychlení transformace podpořila stovka firem

Ačkoli se balíček REPower EU zaměřuje primárně na oblast energetiky, plánuje podpořit také rekvalifikaci pracovníků na dovednosti související s udržitelnou ekonomikou a posílit hodnotové řetězce vyrábějící materiály a technologie klíčové pro zelenou transformaci. 
Celkově plán Komise potvrzuje, že ruská válka na Ukrajině neohrozila cíle Green Dealu, naopak je ještě posílila, a že tempro zelené transformace se bude zrychlovat. Například Německo už dříve v reakci na válku na Ukrajině oznámilo cíl na dosažení 100 % dodávek energie z OZE o pět let dříve: z cíle roku 2040 se stal cíl pro rok 2035.
EU k takovému zrychlení nedávno vyzvalo v otevřeném dopise více než 100 leaderů evropského byznysu, a to včetně českých firem sdružených v iniciativě Změna k lepšímu. Firmy vidí v proměně ekonomiky příležitost a zároveň nezbytnost k odpoutání se od závislosti na Rusku.
Zdroj: REPower EU

Čeká nás solární boom

Hlavní opatření plánu REPower EU zahrnují energetické úspory, diverzifikaci zdrojů energie a obrovský rozvoj obnovitelných zdrojů. Evropská komise v energetice na úrovni EU navrhuje: 
  • - 13 % spotřeby elektřiny do roku 2030 (oproti původnímu cíli 9 %) 
  • 45 % energie z obnovitelných zdrojů do roku 2030 (oproti původnímu cíli 40 %)
  • více než zdvojnásobení instalovaného výkonu solárních elektráren do roku 2028
  • solární panely na všech vhodných veřejných a komerčních budovách do roku 2025, na nových obytných budovách do roku 2029
  • zakotvení projektů obnovitelných zdrojů jako veřejného zájmu a zkrácení délky povolovacích procesů
  • vyšší míru využití tepelných čerpadel, geotermální energie a solárních kolektorů
  • „drastické zrychlení” výstavby větrných elektráren
  • povinnost států do jednoho roku vymezit oblasti určené pro výstavbu obnovitelných zdrojů
  • zrychlení využívání vodíku v energetice
  • zajištění dostatečných dodávek surovin pro výrobu a rozvoj obnovitelných zdrojů v EU

Stahujte praktické ESG Guidelines a videokurz

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislative včetně due diligence a e-book Bold Future. Chcete vědět víc? Kupte si záznamy z našich praktických workshopů o ESG, CSRD a EU taxonomii.

Naše služby

Uhlíková stopa a ESG reporting

Spočítáme vám uhlíkovou stopu a zkonzultujeme ESG.

ESG pro Tier 1 a 2 dodavatele

Vyřešíme reportování dat pro vaše odběratele.

ESG pro pokročilé

Řešení pro real estate, zelené finance, PR a event management.

Školení a videokurz o ESG

Objednejte si školení na míru nebo si kupte záznam našeho videokurzu o ESG.

ESG Reporting Guidelines

Stahujte praktický návod. Provedeme vás reportingem krok za krokem.

PR, marketing a eventy

Zaměřujeme se na náročná témata, pořádáme eventy, složité věci vysvětlíme.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold
Copyright © 2023 Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru