Platné směrnice i vývoj sektorových standardů jsme přiblížili na Czech & Slovak Sustainability Summitu

24.5.2023

O legislativním ukotvení odpovědnosti firem promluvil na historicky prvním ročníku Czech & Slovak Sustainability Summitu David Janků, reporting konzultant Frank Bold Advisory. Události, která se zaměřuje na podporu udržitelných postupů v České republice a na Slovensku, se koncem dubna zúčastnily desítky expertů z oblasti udržitelnosti. 

Už v úvodní diskuzi se odborníci shodli, že na cestě udržitelnosti je zásadní propojení byznysu s vědou. Komplexně pak pojímaly udržitelnost konkrétní prezentace vystupujících. Řečníci se v nich dotkli mnoha různorodých oblastí jako je výroba, stavebnictví, retail, pharma, packaging, supply chain, logistika, doprava nebo spolupráce se státem. David Janků z Frank Bold představil směrnici CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), doprovodné standardy ESRS (European Sustainability Reporting Standards), nařízení SFDR (Sustainable Finance Disclosure Regulation) a nastínil další vývoj vzniku sektorových standardů pro vybraná odvětví.

„Cílem vznikajících sektorových standardů je zachytit specifika firem ze sektorů s největšími dopady na udržitelnost, např. zemědělství, petrochemického průmyslu nebo dopravy. Specifické standardy budou vymezovat, jakým způsobem informovat o dopadech, rizicích a příležitostech spojených s udržitelností a konkrétní povahou podnikatelské činnosti. Firmám z daných odvětví by tak měly reporting ESG informací usnadnit,” přiblížil na summitu David Janků.

Od řečníků zaznělo také to, že je třeba k udržitelnosti přistupovat jako k příležitosti, která může firmě přinést na trhu výhody a zvýšit její konkurenceschopnosti. Odborníci nicméně diskutovali také o překážkách, které mohou firmy na cestě k udržitelnosti potkat. 

Ocenění pro 12 top udržitelných projektů v Česku a na Slovensku

V odpolední části proběhlo proběhlo také vyhlášení Sustainability Star 2023, kdy vybírala vědecká rada 12 nejlepších projektů z celkem 36 nominací. Všechny vítězné projekty měly prokazatelný pozitivní dopad na životní prostředí nebo společnost a všechny jsou podloženy pevnými daty a jasnými důkazy. Patří k nim například udržitelnější varianta flexibilních fólií pro samolepicí etikety od Avery Dennison Praha, projekt Jak vytvořit svět bez odpadu v potravinářství od Biopekárny Zemanka, Prevenční program pro odolnější krajinu od Kooperativy a Pábení a další. Všechny vítězné projekty si můžete prohlédnout na webu Czech & Slovak Sustainability Summitu.

Stahujte praktické ESG Guidelines a videokurz

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislative včetně due diligence a e-book Bold Future. Chcete vědět víc? Kupte si záznamy z našich praktických workshopů o ESG, CSRD a EU taxonomii.

Naše služby

Uhlíková stopa a ESG reporting

Spočítáme vám uhlíkovou stopu a zkonzultujeme ESG.

ESG pro Tier 1 a 2 dodavatele

Vyřešíme reportování dat pro vaše odběratele.

ESG pro pokročilé

Řešení pro real estate, zelené finance, PR a event management.

Školení a videokurz o ESG

Objednejte si školení na míru nebo si kupte záznam našeho videokurzu o ESG.

ESG Reporting Guidelines

Stahujte praktický návod. Provedeme vás reportingem krok za krokem.

PR, marketing a eventy

Zaměřujeme se na náročná témata, pořádáme eventy, složité věci vysvětlíme.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold
Copyright © 2023 Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru