Evropská komise: Firmy se nyní musí naučit reportovat podle obecných standardů, sektorové odkládáme

11.4.2023
Přinášíme aktualitu ohledně vývoje ESG reportingových standardů přímo z Bruselu. 
Evropská komise má v červnu definitivně přijmout Evropské standardy pro reporting o udržitelnosti, podle kterých budou reportovat firmy napříč sektory. Návrh obecných standardů loni v listopadu dokončila organizace EFRAG, která byla přípravou pověřená. Už letos měla připravit také sektorové standardy pro firmy z odvětví s největšími dopady na udržitelnost jako jsou petrochemický nebo zemědělský průmysl. Podle Evropské komise je ale potřeba, aby se firmy nejprve zorientovaly v obecných standardech a získaly od EFRAGu návod, jak je co nejlépe aplikovat. Schválení prvního setu sektorových standardů tak bude odloženo na rok 2025. 
„Víme, že standardy EU pro reporting o udržitelnosti budou pro společnosti představovat výzvu. A proto žádáme EFRAG, aby poskytl společnostem dodatečné pokyny k aplikaci obecných standardů,” uvedla eurokomisařka Mairead McGuinness s tím, že práci na pokynech má EFRAG upřednostnit před sektorovými standardy.
Přestože oficiální pokyny od EFRAG ještě nevznikly, první ucelený přehled toho, co obecné standardy obsahují a jak s nimi pracovat, už existuje. Jsou jím ESG Reporting Guidelines, které připravili experti z Frank Bold ve spolupráci s Deloitte pro Burzu cenných papírů Praha a Evropskou banku pro obnovu a rozvoj.

Proč jsou sektorové standardy potřeba

Podle Filipa Gregora, člena EFRAG Sustainability Reporting Board a vedoucího Frank Bold Advisory, mají připravované sektorové standardy reporting spíše vyjasnit, nikoliv ho více zkomplikovat. „Sektorové standardy nemají firmám přidávat další reportingové povinnosti nad rámec obecných standardů. Jejich cílem je upřesnit, co je pro firmy z konkrétních sektorů důležité a navést je na data, která je v jejich odvětvích potřeba sledovat,” vysvětluje Gregor.
Původně měl být první set sektorových standardů například pro dopravu, zemědělství nebo petrochemický průmysl schválený už v roce 2024. Nově to bude o rok později, společně se standardy pro silniční dopravu, potravinářství nebo výrobu textilu. 

Získejte náskok díky ESG reportingu

Pomáháme firmám zpracovat ESG reporting podle nové evropské legislativy, a získat tak klíčová data pro své klienty, obchodní partnery a finanční instituce.
ESG Domluvte si u nás konzultaci

Stahujte praktické ESG Guidelines a videokurz

Prošli jsme stovky stran právních a technických dokumentů k tématu ESG reportingu a CSRD. Zaregistrujte se a pošleme Vám unikátní ESG Reporting Guidelines, sadu praktických materiálů k EU legislative včetně due diligence a e-book Bold Future. Chcete vědět víc? Kupte si záznamy z našich praktických workshopů o ESG, CSRD a EU taxonomii.

Naše služby

Uhlíková stopa a ESG reporting

Spočítáme vám uhlíkovou stopu a zkonzultujeme ESG.

ESG pro Tier 1 a 2 dodavatele

Vyřešíme reportování dat pro vaše odběratele.

ESG pro pokročilé

Řešení pro real estate, zelené finance, PR a event management.

Školení a videokurz o ESG

Objednejte si školení na míru nebo si kupte záznam našeho videokurzu o ESG.

ESG Reporting Guidelines

Stahujte praktický návod. Provedeme vás reportingem krok za krokem.

PR, marketing a eventy

Zaměřujeme se na náročná témata, pořádáme eventy, složité věci vysvětlíme.

Jsme součástí expertní skupiny
Frank Bold
Copyright © 2023 Frank Bold

Přihlásit se k odběru newsletteru